Vliegbrevet halen | Hoe werkt dat precies?

Om een vliegbrevet te halen heb je net als bij het halen van het rijbewijs voor de auto theorielessen & praktijklessen nodig.

Het is natuurlijk geweldig om een eigen vliegbrevet te hebben en een vliegtuig te kunnen huren om zelf in te vliegen wanneer jij dat wilt :-)​

Eigenlijk zijn er weinig voorwaarden voor het halen van een vliegbrevet. Het enige belangrijke punt is dat je een medische verklaring moet hebben. Voor de meeste mensen die gewoon gezond zijn is dit geen probleem.

Soorten vliegbrevetten

  • LAPL, Light Aircraft Pilote License
  • PPL, Private Pilot License

Het LAPL is een vliegbrevet voor de Europese recreatieve luchtvaart. Je mag met die vliegbrevet dus geen commerciële vluchten uitvoeren. Wel mag je zelf vliegen en met maximaal 3 passagiers. Je kan dus een mooi rondje vliegen of op vakantie met een eigen vliegtuig of huurvliegtuig binnen Europa. Je mag met dit brevet vliegen op een eenmotorig vliegtuig van maximaal 2000 kg.

Het PPL is het meest uitgebreide privé vliegbrevet. Je kan met het PPL brevet wereldwijd vliegen op een eenmotorig vliegtuig. Bij het PPL vliegbrevet kan je eventueel zelf nog extra punten toevoegen, zoals bijvoorbeeld nachtvliegen of meermotorig zodat je ook op een vliegtuig met meer dan 1 motor mag vliegen.

Wat kost het om je vliegbrevet te halen?

  • De kosten voor het LAPL brevet zijn ongeveer €9.000
  • De kosten voor het PPL brevet zijn ongeveer €14.000

Onderstaand nog een mooi filmpje van een vliegles op het vliegveld in Lelystad.